U verlangt naar persoonlijke geestelijke verdieping maar het lukt u niet daar zelf toe te komen. U zou willen dat iemand uw gids was. Dat is de geestelijke begeleiding die ik graag bied. Ontdek wat ik daaronder versta en neem contact met me op om te zien wat ik voor u kan betekenen.


Spiritualiteit

Met spiritualiteit kan van alles worden bedoeld. Vaak wordt vooral gedacht aan Oosterse religies of praktijken die we tot ‘New Age’ rekenen. De christelijke spiritualiteit waar ik uit leef en werk heeft oude papieren en bergt een enorme rijkdom in zich. Begeleiding vanuit mijn christelijke spiritualiteit vereist niet dat u deze deelt maar wel dat u er voor open staat om er door verrijkt te worden.


Bronnen

Om uw eigen spiritualiteit (of geestelijk leven) gezond te houden, is het belangrijk dat u drinkt uit gezonde geestelijke bronnen. Soms kunt u deze niet (meer) vinden, drogen ze op of hebt u andere bronnen nodig. Het kan dan heel heilzaam zijn om kennis te maken met teksten en gebruiken uit een andere geestelijke traditie dan die van uzelf. Als geestelijk begeleider kan ik u deze aanreiken en hier met u mee oefenen.


Luisteren

Een geestelijk begeleider is in de eerste plaats iemand die kan luisteren. Hij stelt de goede vragen en laat u uitpraten. Hij luistert ook naar het verhaal achter wat u zegt. Geestelijke onderscheiding is voor hem een belangrijk instrument. Wat betekenen uw ervaringen en gedachten voor uw hart? Hoe is God aan het werk in uw leven? Voor welke keuzes staat u en in welke richting zou u het kunnen zoeken? De geestelijk begeleider probeert u hier op te wijzen.


Praktisch

De begeleiding bestaat uit een met elkaar af te spreken aantal gesprekken (bijvoorbeeld 5 of 10). Tijdens de gesprekken kunnen oefeningen worden aangereikt om zelf mee aan de slag te gaan of met elkaar te doen. De gesprekken kunnen in een gesprekskamer maar ook tijdens een wandeling of activiteit plaatsvinden. Gebed kan onderdeel uitmaken van de begeleiding indien u daar zelf voor open staat. Een eerste gesprek om kennis te maken is kosteloos en geheel vrijblijvend.


Geen hulpverlening

De geestelijk begeleider is geen hulpverlener. Er is bij geestelijke begeleiding ook geen sprake van pastoraat in de zin van ‘hulp bij problemen’. Probleemsituaties kunnen wel besproken worden, maar altijd met het oog op de persoonlijke geestelijke groei. Is er andersoortige deskundige hulpverlening nodig, dan zal ik dat adviseren.